قدس آنلاین-گروه استان ها: در بازار سنتی کرمان این روز مشتری چندانی برای فرش دستبافت وجود ندارد و این کسادی و بیرونقی بازار را از کرکرههای پائین کشیده یکدرمیان مغازهها در این راسته بهخوبی میتوان فهمید.
پای صحبت حاجآقا وکیلی یکی از همین فروشندگان کهنهکار که مینشینم از جفای صادرات و تحریمها برایمان میگوید که چگونه در تاروپود دستبافهای این استان چله نشین شده است.
وی میگوید: گرچه نمیتوان از رونق بازار در شب عید گذشت اما کرونا از سال گذشته و در آستانه نوروز پای خریداران را از این بازار کوتاه کرد.
حاجآقا وکیلی به ما میگوید: البته رونق کسبوکار ما به فروش این چندتخته فرش به مشتریان داخلی نیست بلکه تمام سود ما در صادرات فرش است که امسال به دلیل تحریمها و کرونا که مزیت بر علت شد حتی یکتخته هم به صادرات نرسید.
این فروشنده فرش اظهار می کند: آمریکا و اروپا را مقصد صادرات فرشهای ایرانی عنوان میکند و میگوید: فرشهای کرمانی همواره زینتبخش بسیاری از موزهها در اروپا بوده است .
وی میگوید: ما که نتوانیم فرش بفروشیم بافنده هم سفارشی دریافت نمیکند و لذا کسی همپشت دار قالی نمیماند و این زنجیره را بگیرید تا برسید به عامل بیکاری در جامعه!
حاجآقا وکیلی میگوید: نخ، رنگ و مزد بافندگی همه گران شده و همه اینها را که رویهم جمع بزنی میشود فرش گران که روی دست بسیاری از بافندگان و فروشندگان مانده است.
فرصت ارزآوری
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان در این رابطه میگوید: وی گفت: متأسفانه تحریمها و کرونا فرصتها پیش روی فرش کرمان را تحت تأثیر قرار داده است و باید برای رسیدن به جایگاه واقعی فرش کرمان چارهاندیشی کرد.
سید مهدی طبیبزاده فرش دستباف را بهعنوان یکی از مهمترین پتانسیلهای صادراتی و ارزآور بر مبنای اقتصاد مقاومتی بسیار ارزشمند دانست و افزود: تجار با توجه به صفر شدن صادرات فرش به آمریکا باید به فکر بازارهای دیگر باشند و توان بازار خارجی را در کشورهای بالقوه دیگر بهخصوص اروپا فعال کنند.
وی آلمان را دومین مقصد صادرات فرش دانست و بیان کرد: سعی میکنیم با راهکارهای روند صادرات فرش را احیا کنیم.
وی یادآور میشود: فرش یکی از مهمترین فرصتهای ارزآوری در استان کرمان است و به دلیل نام و برند مطلوب فرش کرمان بسیاری از فعالان بازارهای بینالمللی تمایل به خرید فروش کرمان دارند و حتی در شرایط کنونی نیز راههایی برای صادرات فرش وجود دارد.
بیراهه میرویم
محسن اشرف رئیس اتحادیه فرش دستباف و صنایعدستی استان کرمان جدای از تحریمها مشکلات داخلی را در از دست دادن بازارهای جهان مؤثر میداند.
وی با اشاره به اینکه بافندگان کرمانی به سلایق موردعلاقه اروپاییها توجه ندارند، گفت: تولیدکنندگان قالی کرمان توجهی به این موضوع ندارد که طرحهای جدیدی را بر اساس سلایق مشتریهای خارجی و داخلی خود طراحی و ببافند.
اشرف گفت: زمینه سرمهای و لاکی دیگر موردپسند نیست و تنها زمینه کرم که معروف به قالی سرام راور است، بافت میشود و بیشترین مشتری را دارد و تنها قالی به همین یک طرح محدودشده است.
اشرف بیان کرد: یکی از دلایلی که جایگاه قالی ما در جهان مانند گذشته نیست این است که برخی از کشورهای رقیب ما ازجمله چین، پاکستان، هند، ترکیه، مصر و ... نقشهای قالی کرمان و ایران را کپی کردند و به دلیل داشتن نیروی کار ارزان کمکم جای ایران را در زمینه فروش قالی گرفتهاند.
وی تأکید کرد: عمده مشکلات قالی کرمان عبارت از استفاده از طرح و نقشهای قدیمی، بیتوجهی به سلایق مشتری، استفاده از رنگهای منسوخشده است که موجب شده کاهش استقبال مشتریان از قالی کرمان رقم بخورد.
مسئول اتحادیه فرش دستباف و صنایعدستی استان کرمان عنوان کرد: اکنون کشور مصر بزرگترین صادرکننده فرش در جهان است.
اشرف با اشاره به اینکه قالی کرمان دارد به بیراه میرود، گفت: یکی عدهای که خانگی باف هستند و برای خودشان کار میکنند و پولندارند نخ کیلویی ۱۲۰ هزارتویمان را خریداری کنند، مواد اولیه ارزانتری استفاده میکنند و به همین دلیل کیفیت قالی آنها پایینتر است.
نظر شما